Sov nu för fan

…är titeln på Adam Mansbachs barnboksparodi för vuxna som gjorde succé i USA när den kom med originaltiteln ”Go the Fuck to Sleep”. Den har översatts till många olika språk, bland annat svenska (länk till Bokus här), och jag kan tänka mig att vi kommer nicka instämmande till de illustrerade texterna om några månader.

Boken "Go the Fuck to Sleep"

Boken ”Go the Fuck to Sleep”

Än så länge kan jag inte säga att vi har vare sig ett lättsövt barn eller inte eftersom han är så liten, och inte kan man se ett mönster heller då varje natt är olika. Trösten är i varje fall att det nu efter fyra månader har börjat gå från mat och/eller blöjbyte varje-varannan timme till var tredje-fjärde timme eller till och med en sammanhängande sömn på nio (9) timmar som vi chockade fick uppleva härom natten. Jag vaknade ändå varannan timme för att försäkra mig om att han inte var död – man blir så nojig, sunt förnuft till trots. De säger att barn har förutsättningen att sova en hel natt från 4-6 månader på grund av att magsäcken blivit tillräckligt stor för att hålla dem mätta så länge. Har de däremot vanan att äta på natten kan de vakna ändå, så det är nu vårt arbete att bygga rutiner börjar. Oh, joy.

Spjälsängen var den materiella symbol som låg mig varmast om hjärtat när vi väntade Adam; jag kunde se barnet framför mig, nerbäddat under mjuka filtar och täcken i en trygg skål av mys där en beskyddande sänghimmel ramade in det hela. Den bokstavliga stereotypen att bygga bo för sina ungar. På föräldrautbildningen sa de åt oss att tänka ut vad vår ”målbild” var, den scen man ser framför sig som man kan tänka på när förlossningen känns tung. Det ska alltså inte vara när man får sitt barn i famnen första gången eftersom halva förlossningen är kvar med efterbörd, eventuella stygn/operationer och annan återhämtning innan allt är över. Jag föreställde mig hur vi lade barnet i sin säng första natten. Sen att vi inte gjorde det förrän flera dagar efter att vi kom hem är en annan sak – han sov mellan oss i vår säng för det mesta under de första veckorna.

Till Dains stora glädje var IKEAs väldigt praktiska och prisvärda spjälsäng inte fin nog för mig. Det är alltså inget fel på den, den är absolut tillräcklig på alla vis förutom att den inte har det. Förstår ni? Den saknar lite ”umf” i estetiken, den är lite tråkig som möbel och förhöjer inte inredningen på något vis. Jag hade fått upp ögonen för växasängen Sleepi från den danska tillverkaren Stokke, som även ligger bakom Tripp Trapp-stolen från alla 70- och 80-talisters barndom.

Stokke Sleepi

Stokke ”Sleepi” spjälsäng

Stokke Sleepi Mini och mellanstorlek

Stokke ”Sleepi Mini” och mellanstorlek

Stokke Tripp Trapp matstol

Stokke ”Tripp Trapp” matstol

Jag tycker den mjuka, ovala formen på stommen är ett fräscht inslag till allt annat kantigt och fyrkantigt som man har hemma. Spjälsängen är en pärla i vårt sovrum, jag blir lika glad varje gång jag ser den. Vi köpte Mini begagnat på Blocket men var tvungna att punga ut fullt pris för en ny förlängningsdel.

Även om Adam numera sover i sin egen säng så använder vi fortfarande vårt lånade Babynest när han ligger i soffan så att han inte ska rulla ur. När han fortfarande sov mellan oss i stora sängen så hade vi honom i babynestet för att vi skulle slippa oroa oss över att han skulle krossas i sömnen. Tydligen så känner de sig trygga om de ligger lite trångt då det ska påminna om hur det var i magen. Som jag skrev i mitt förra inlägg, så är babynestet en av de bästa och mest praktiska sakerna att köpa till ett nyfött barn. Babynest brukar finnas uppsydda av privatpersoner på Tradera för halva priset om man tycker 800 kr är saftigt (det är det).

Babynest

Babynest

I USA har man fortfarande vanan att linda nyfödda när de ska sova i så kallade ”swaddle blankets/pods/wraps”. Vi köpte ett par såna när vi var på Babies ”R” Us i Florida, men använde dem aldrig eftersom det kändes hemskt att  tvinga ner armarna i något som liknade en tvångströja. Adam ville alltid suga på händerna också. Däremot gillar jag idén med sovpåse och det ska också göra att de inte vaknar lika lätt eftersom benen eller fötterna inte blir kalla när de sparkar av sig täcket. Händerna är fria att vifta som de vill.

Summer Infant "SwaddleMe Wrap"

Summer Infant ”SwaddleMe Wrap” linda

Det finns så klart hur mycket lull-lull som helst när man pratar babyfiltar, kuddar, lakan, speldosor, mobiler och annat i den kategorin. Första tiden har vi faktiskt bara använt en tunn filt som täcke och en tempur-kudde som ska motverka platt huvud. Jag vet inte hur mycket den har hjälpt men jag tycker inte hans huvud ser platt ut i alla fall?

Candide "P'tit Panda"

Candide ”P’tit Panda” tempur-kudde

Just Born "Babywise Baby Crib Collection - Cozy Blanket"

Just Born ”Babywise Baby Crib Collection – Cozy Blanket” är perfekt som lätt täcke

Just Born "Babywise Baby Crib Collection - Flannel Receiving Blankets" är bra filtar som kräkskydd

Just Born ”Babywise Baby Crib Collection – Flannel Receiving Blankets” är bra som kräkfiltar

Nu är det ju snart sommar, men sen i höst kommer vi övergå till riktig kudde och riktigt täcke – spjälsängsanpassade i format förstås. Jag har köpt från Rätt Starts ”exklusiva” serie. Ser fram emot att bädda med fina lakan i spjälsängen!

Rätt Start kudde och istoppstäcke

Rätt Start kudde och istoppstäcke

För att stimulera och underhålla barnet så rekommenderas det ju att hänga upp färgglada tavlor och mobiler, med eller utan musik. Rena speldosor ska också vara bra.  De här fina har vi till Adam – oj vad han kommer att bli intelligent! Och sova bra! :)

Jellycat "Little Jellycat Hoot Owl Musical Pull Toy" speldosa vid spjälsängen

Jellycat ”Little Jellycat Hoot Owl Musical Pull Toy” speldosa vid spjälsängen som spelar en upphottad version av ”Blinka lilla stjärna”

Teddykompaniet "Maja Speldosa" speldosa i soffan vid babynestet

Teddykompaniet ”Maja Speldosa” i soffan vid babynestet som spelar ”Hush, Little Baby

littlenestbox "Rainbow Pom Pom Mobile" mobil vid skötbordet

littlenestbox ”Rainbow Pom Pom Mobile” mobil vid skötbordet

IKEA "Leka Cirkus" mobil i spjälsängen

IKEA ”Leka Cirkus” mobil i spjälsängen

Adam i sin spjälsäng

Adam i sin spjälsäng

Annonser

2 thoughts on “Sov nu för fan

 1. Hej
  Är sänghimmeln också från stokke? Tycker den är lite dyr. Har hittat en från BabyDan för 399kr men vet inte om den passar. Har du några tips? Tänkte beställ tempus pandakudden, är den bra att ha? Ser så liten ut, växer inte barnet ur den snabbt.

  Tack för svar!
  L

  • Hej Lidia,
   Sänghimlen är Stokkes egen men jag kan hålla med om att den är dyr. Vet inte hur BabyDans sänghimmel sitter fast, men på Stokkes stativ så trär man på tyget högst upp genom en ficka som är ungefär lika lång och bred som en linjal. Resten hänger löst och följer bågen på stativet. Vet inte heller hur Tempus pandakudde ser ut? Den vi har räcker bra i några månader tills barnet ändå rör på sig för mycket och behöver en större spjälsängskudde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s