Utflykt till Pulau Redang och Pulau Lang Tengah

Öarna utmed Malaysias norra ostkust ligger som på ett pärlband, där Perhentian Islands är de två första stora pärlorna. Längre österut på länken kommer Pulau Lang Tengah (Lang Tengah Island) och Pulau Redang (Redang Island). Jag kunde inte låta bli att åka dit när möjligheten erbjöds, till priset av 400 ringgit / MYR / pengar iofs vilket motsvarar ca 800 kr. Det är ofantligt mycket pengar i folkplånbok, det är mycket för rätt många, men för det får man en kille som kör båten precis vart man vill under en hel dag. Vi försökte fiska lite efter folk på resorten som kanske ville följa med, men många skulle resa hem idag. Vid frukosten lyckades vi ändå få med Thomas, kille i vår ålder från Danmark som har bott i England och sagt upp sig från sitt jobb för att resa i några månader innan han och hans flickvän flyttar till Canada. Tänk om man vågade göra sånt!

Karta över Perhentians, Lang Tengah och Redang

Karta över Perhentians, Lang Tengah och Redang

Mer detaljerad karta, om dock lite felaktig skala

Mer detaljerad karta, med felaktig skala

Sevärdheter på Redang Island

Sevärdheter på Redang Island

Vi åkte först till det som kallas för Long Beach (Tengah Cape) på Redangs östra sida, utan att egentligen veta att det var den största resort-orten eftersom vi inte hade några kartor vid tillfället. Vår chaufför gav oss 30 minuter där innan vi åkte för att snorkla strax utanför den södra stranden (Mak Chantek Cape). Det var vid en liten grupp stenar som bildade en halvcirkel med kanske 3-5 meter djupt vatten. Helt perfekt sikt och det var nästan skrattretande mycket fisk, de svärmade runt en så snart man hoppat i vattnet och bet nyfiket i cyklop och flytväst. De simmade mellan fingrarna och var inte ett dugg rädda – jättehärligt! Efter att ha plaskat runt en bra stund och beundrat allt så åkte vi vidare och snorklade på ett par ställen till, bland annat utanför Pulau Pinang (Pinang Island), en liten plutt-ö vid Redangs sydspets. Där fanns tydligen gott om sköldpaddsbon, men inte så mycket annat. Han visade oss två feta muränor under bryggan, vilket var lite kul. De bodde tydligen där och ville ogärna lockas ut.

Bryggan med muränor!

Bryggan med muränor!

Vid det här laget var vi så hungriga att vi inte orkade någonting, så vi provade först att reka matställen i närheten av flygplatsen i söder utan någon större framgång. De tittade frågande på oss när vi hörde oss för. På vägen därifrån såg gubben en halvsköldpadda i vattnet och stannade båten för att vi skulle hoppa i och kolla på den. Men den var så himla snabb att vi inte hann simma efter den så värst långt. Vi såg ett par till och försökte samma manöver och kände oss ändå rätt nöjda med de glimtar vi fått.

Kolla in vattnet!

Kolla in vattnet vid Kalong Besar Cape!

Nytt försök i vår jakt på lunch gjorde vi på Kalong Besar Cape, men där var maten slut efter att resortens egna hade fått äta. Det enda jag kunde komma på var huvudstranden som vi började på när vi kom till Redang och den fick det bli. De hade mat i alla fall, det var det viktiga. Dålig service och inte så spännande, men WTH.

Lunch vid Sandly cafe

Sen lunch vid Sandfly cafe

Efter lite uppfriskningar åkte vi hem via en snorklingsplats utanför Lang Tengah. Kan inte säga så mycket om ön i sig, men det var bra fisk och djungel-ljuden hördes lång väg. Slutsatsen för Redang vs. Perhentians är bl.a. att vattnet verkar något klarare kring Redang men snorkling kan inte riktigt jämföras med dykning heller… Redang är mer turistigt, med alla de negativa konsekvenser det får som t.ex. högljudd musik från ett skränigt och uruselt strandband, otrevlig personal och (värst av allt) fler andra människor. Fördelar är ju att det finns mer att göra, mer att välja på i matväg och fler bekvämligheter som affärer och spa. Men jag vet inte, tror nog jag hade valt Perhentians ändå faktiskt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s