Till Kyōto på årets sista dag

Vi höll på vårt fina hotellrum i Ōsaka så länge som möjligt, men var till slut tvungna att checka ut vid 12. Efter en snabb lunch gick vi till stationen och tog vanlig JR till Kyōto på ca 30-40 minuter.

Kyōto prefektur i orange, Tōkyō i cerise.


Vårt hotell, New Miyako Hotel, låg precis söder om stationshuset och vi behövde bara lyfta hakan för att se det. Perfekt!


Rummet var däremot inte alls lika fint som det i Ōsaka, och allt var mindre och trängre. Sängen var hård… Nackdelen med närheten till stationen uppenbarade sig också rätt kvickt. Just då kändes det som att vi skulle stannat i Ōsaka.

Utsikten mot Kyōto station.Lite hytt-känsla över inredningen…Vi hade i varje fall en uppvärmd toasits, även om det inte var Toto.

Kyōto stationshus är ett halvöppet enormt futuristiskt komplex, med vackra detaljer som den tillfälliga ikebana-utställningen vi hade tur att stöta på. Ikebana är en japansk konstform bestående av abstrakta blomster-arrangemang.

Ikebana i stationshuset.Kyōto Tower
* * *

Min vän Sanpei i labbet hade gjort en lista med några rekommenderade platser för oss att besöka, eftersom han älskar Kyōto och varit där många gånger. Listan bestod av följande sevärdheter, där alla utom en är tempel:

Kinkaku-ji Temple eller Golden Pavillion (wiki)

Närmsta station: Enmachi på JR San-in Line
Ett Zen Buddhistiskt tempel som byggdes i första upplagan 1397, men har brunnit ned tre gånger sedan dess och guldbladen har restaurerats sedan den senaste uppbyggnaden 1955.

Ryōan-ji Temple (wiki)
Närmsta station: Enmachi eller Hanazono på JR San-in Line
Karesansui är det japanska namnet för en stenträdgård, även kallat Zen-trädgård. Sanden är tänkt att symbolisera vatten och stenarna berg. Ryōan-jis stenträdgård är en av de mest kända i världen.

Daitoku-ji Temple (wiki)
Närmsta station: Kitao-ji på Kyōto City Subway Karasuma Line eller Enmachi på JR San-in Line
Består av 21 mindre tempel varav endast fyra är öppna för allmänheten. Ett av de öppna templen, Kōtō-in, har en vacker trädgård täckt av färggrann mossa.

Kitano Tenman-gū Shrine (wiki)
Närmsta station: Enmachi på JR San-in Line
Shintoistisk gravplats för Sugawara no Michizane, som var en stor forskare, poet och politiker under Heian-perioden. Många studenter vallfärdar till platsen för att be om tur inför sina tentor.

Ginkaku-ji Temple eller Silver Pavillion (wiki)
Närmsta station: Buss till Ginkaku-ji michi eller Ginkaku-ji mae
Templet är trots namnet inte täckt av silver, eftersom arkitekten Ashikaga Yoshimasa fick slut på pengar under byggnadsprocessen som påbörjades 1482. Byggnadsstilen kallas ”shoin-zukuri” och sägs vara grunden till hur många japanska hus ser ut idag.

Kiyomizu-dera Temple (wiki)
Närmsta station: Buss till Kiyomizu michi eller Gojo-zaka
Templet byggdes under 798 och renoverades 1633. Under verandan rinner vattenfallet Otowa och under Edo-perioden sades det att man fick en önskan att gå i uppfyllelse om man överlevde ett hopp från verandan (ett fall på 13 meter). Efter flera dödsfall förbjöds hoppen.

Gion (wiki)
Närmsta station: Kawaramachi på Hankyu Railways Kyōto Arashiyama Line eller Keihan-Shijo på Keihan Railways Main Line
Har man tur kan man se ”Maiko”, Gions lokalversion av Geisha, trippa på dessa gamla och välbevarade gator. Kvinnorna är i så fall förmodligen på väg till den restaurang eller lokal där de skall servera te och underhålla sina gäster. Gion är inte, och har aldrig varit, ett Red Light District.

Tō-ji Temple (wiki)
Närmsta station: Kyōto eller Tō-ji på Kinsetsu Railways Kyōto Line
Templet är från 796 och i huvudbyggnaden finns 21 buddha-statyer som symboliserar ”Mandala”, de kosmiska och himmelska regionerna. Mandala används som inspiration vid meditering och representerar det universum som individen träder in i. Den fem våningar höga pagodan är en vanlig symbol för Kyōto och den är lätt att se redan från stationen.

* * *

Då vi fått checka in och ätit en sen lunch insåg vi att det började bli mörkt. Det var knappt så att vi skulle hinna se något alls, men vi chansade på Tō-ji eftersom det låg närmast hotellet. Tyvärr var det både för mörkt och jättestängt. Några bilder kunde jag knäppa från utsidan i alla fall.


På väg tillbaka gick vi via en park med pampiga röda bågar utan någon som helst anledning, och tog sedan även en sväng genom gallerian Porta.

Vacker parkingång.
Gigantiska glassbägare, eller ska vi säga ”kannor”?
Jag vet inte vad jag ska säga… men stackars Barbapappa!
Kyōto Tower på kvällen!


Vi hade reserverat bord i en av hotellets restauranger, och fick en väldigt elegant nyårsmiddag uppdukad. Det var riktigt romantiskt!

Jag blev så imponerad av efterrätts-uppläggningen!
Vårt 12-slag blev väldigt annorlunda från västerländska nyårsfiranden, så kika på nästa inlägg som jag tillägnar helt åt den upplevelsen!
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s