Ōsaka för en dag

Dain och jag hade planerat en minisemester i semestern, först till Ōsaka och sedan till Kyōto, så onsdag morgon kl. 4 steg vi trötta upp för att ta första metron kl. 5. Den skulle ta oss till Tokyo station där vi kunde byta till Shinkansen, Japans version av X2000 som är typ tusen gånger snabbare. Eller kanske inte tusen, men ni fattar. Folk hade skrämt upp oss med att det skulle vara sådan fruktansvärd trängsel och att tågen bara står inne ett par minuter innan de svepte vidare, så vi ville verkligen inte stå där med lång näsa – speciellt inte när vi betalat så mycket som vi lagt ut på den här nyårshelgen. Nyår är en av de viktigaste högtiderna i Japan och därav det höga priset och trängseln… Hur som helst. Naturligtvis gick allt ovanligt smidigt och alla kunde helt plötsligt engelska, så vi satt stadigt på våra stolar i det uppvärmda väntrummet på perrongen en timme innan vårt tåg skulle gå!

Jag roade mig med att fota tåget som gick innan oss, ett likadant som vårt. Men jag är ingen train otaku så jag kan ha fel…
Jag köpte onigiri och kaffe som jag försökte hålla mig vaken med.

Sedan satt vi äntligen på tåget, och ingen vågade säga att vi satt på fel platser. Resan till Shin-Ōsaka tog ca 2 ½ timme, och halvvägs kunde man se Mt. Fuji under en nästan klar himmel.
Tokyo som utgångspunkt är markerat med cerise, Ōsaka i orange.

Vid Shin-Ōsaka tog vi vanlig JR-tunnelbanelinje någon station till Ōsaka huvudstation. Det var svinkallt (kallare än i Tokyo) och vi hittade snabbt shuttlebussen till vårt hotell Westin, som låg ca 10 minuter bort. Väl där fick vi inte checka in än, utan hade 3 timmar att ta kål på. Som tur var fick vi lämna bagaget i receptionen så vi kunde gå ut en stund för att titta på näromgivningen. Så här såg det ut i trädgården bakom vårt hotell.

The reverse falls är ett vattenfall som forsar baklänges!
Söta karpar som gapade efter mat.

Höghuset bredvid vårt såg lite intressant ut, så vi gick dit för att titta närmare på det. Tydligen var det Umeda Sky Building och de hade ett observatorium högst upp som heter Floating Garden Observatory. Vi åkte så högt upp man kom gratis, till 140 meter, men utomhusplattan var lite högre upp.

På bottenvåningen i Umeda Sky Building ligger Takimikōji, även kallat FunFun-Plaza, som vi råkade stöta på av en slump. Det var menat att se ut som gammaldags restauranggator men kändes aningen plastigt… Lite kul att se ändå, och det var säkert inget fel på maten.

Karta över Takimikōji
Välmarkerad näsa… hm

Resterande tiden som var kvar till incheckning tillbringade vi i hotell-lobbyn, halvt sovande halvt förstrött bläddrande i broschyrer om staden. Så snart vi fick rummet rusade vi in för att plugga in datorn och söka sightseeing-tips för de få timmar vi hade. Vad gjorde man innan internet – frågar hotellpersonalen? Usch vad osmidigt!

Lobbyn
Stort och lyxigt, kändes verkligen ovant!
Egen multifunktionell toasits.
Utsikt från vårt rum på elfte våningen.

Viktiga landmärken verkar bland andra vara Ōsaka Castle och Tsūtenkaku Tower, och vi började med Ōsaka Castle. Dit kommer man om man åker JR Loop Line till antingen Ōsakajōkōen eller Morinomiya. På grund av den kommande nyårshelgen så var själva slottet stängt, men vi kunde beundra det på avstånd och se den omgivande parken.

Minomiya station

Karta över slottsparken

Jag gick ner på huk för att klappa en katt, och då klättrade den kvick över i mitt knä och ville inte flytta på sig… Den spann och såg så nöjd ut att jag inte ville sätta ner den.
Dain framför vallgraven runt slottet, med ett UFO i bakgrunden.
Skylten förklarar: ”Solar UFO (Photovoltaic Water Purification System) is operated only by the sunlight”
Se om du hittar katten!
Time Capsule Expo ’70
Näst åkte vi till Ebisuchō, där man i området Shinsekai kan hitta Tsūtenkaku Tower som även det är ett känt landmärke för Ōsaka. I all djungel av små shoper och restauranger valde vi en enkel middag bestående av friterat kött, fisk, skaldjur och grönsaker på pinne. Det var förvisso gott, men jag kan inte säga att vi riktigt fått uppleva den fantastiska mat som Ōsaka är så känt för. Det finns till och med ett ordspråk som säger: Dress till you drop in Kyōto, eat till you drop in Ōsaka (med ”dress” menar de kimonos).

Vy över gatan Shinsekai och tornet Tsūtenkaku, sett från Ebisuchō station.
Tornet sett från andra sidan, med reklam för Hitachi.
Vår middag!

På vägen hem stannade vi en kort stund på shoppinggatan Tenjinbashisuji som påminde en hel del av Kichijōji.

I klo-maskinhallen One on One hade de nästan bara desserter och kakor.

 

Annonser

One thought on “Ōsaka för en dag

  1. You got catowned!Och katten är vid vänster blomkruka. Eller så är det en staty med väldigt läskiga ögon. ;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s