Ueno och Roppongi

I helgen har vi tagit det rätt lugnt, mest gått ut för att äta och sedan tillbaka igen. Fast på söndagen snubblade vi över ett campus för University of Tokyo, nämligen Hongo Campus. Rätt nedgånget och smutsigt faktiskt, men det mulna vädret kan ju ha bidragit till känslan av svunnen glans. Anledningen till att vi var där ute var för att vi ville hitta Yayoi Museum och Takehisa Yumeji Museum som ligger i en smal röd tegelbyggnad på andra sidan vägen från campusområdets nordöstra utgång. Naturligtvis var det inte öppet, trots anvisningar i guideboken, så vi fick inte se alla illustrationer, böcker och andra föregångare till manga-kulturen.

Istället traskade vi till Ueno Park och tittade runt lite där. Det finns ett och annat tempel i parken, även museum och massor av fåglar.

Båtuthyrning av färgglada svanbåtar.
Buddhistiska templet Benten-dō, tillägnat Benzaiten.
Rökelse-krukan som finns framför varje tempel.
Den här symbolen är snarlik en Triforce…
…från Zelda. Men jag antar att det inte är menat som en spelreferens. Det fanns en släkt som hette Hōjō, och de hjälpte till med att sprida Buddhismen i Japan.
Vi gick vidare inåt parken.
Utanför ingången till Kiyomizu Kannon-dō, står en lång rad torii som leder vägen. I templet kan man som kvinna lämna en docka till guden Senjū-Kannon om man önskar ett barn.
På den öppna platsen bakom höll ett gäng akrobater på med en uppvisning.
Efter en snabb lunch kom vi strax till Tokyo National Museum, där vi köpte biljetter och gick in. I vanlig ordning hade vi planerat lite dåligt och fick kanske bara 1.5-2 timmar på muséet, men det var inte så hemskt dyrt ändå (6oo yen för vuxna, vilket är knappa 50 sek) så det gjorde inte så mycket.
Honkan från 1937.
Hyokeikan från 1908.

Området består av fem byggnader, varav Toyokan var stängd för renovering. I huset som heter Honkan fanns lite allt möjligt japanskt som gamla svärd, keramik, lackat trä, textilier och smycken. Men vi hann gå över i Heiseikan innan jag upptäckte att det inte var totalt fotoförbud, utan bara för enstaka objekt från privata samlingar. I Heiseikan hade de utgrävningsfynd från hela Asien och mycket av det var av terrakotta.

Den här var så himla söt… ”Dancing People” från 500-talet.
”Dotaku” (klockformat brons) från 0-200-talet.
Rustningar av järn-plattor ihopsydda med lädertråd, från 400-talet.
Terrakotta från 200-400-talet.
”Haniwa”-figurer av terrakotta placerade vid gravar under 300-400-talet.
”Haniwa”-häst från 500-talet.

Vi hann en sväng till Hyokeikan också, där de hade fynd från bl.a. Kina, Korea, Indien och Iran. Det var lite knappt om tid innan vi skulle bli utslängda så jag brydde mig inte om att fota…

För att avsluta kvällen åkte vi in till Roppongi, där vi besökte Roppongi Hills och Tokyo Midtown. Vi stannade längst i Tokyo Midtown för att titta på de vackra upplysningarna i parken bakom galleriorna.

Tydligen fanns det en stor japansk park som heter Hinokicho, om vi bara hade gått lite längre in.

Innan vi åkte hem gick vi till Don Kihote och köpte Suntory Hibiki 17-årig whisky, som Dain ville att jag skulle hitta åt honom.

Bill Murray dricker Suntory i filmen Lost in Translation – ”For relaxing times, make it Suntory time.”
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s