Tsukiji fiskmarknad

Varje morgon öppnar Tokyos största fiskauktion på marknadsplatsen Tsukiji kl 03:00 och pågår till 05:00. Kockar och fiskhandlare flockas för att lägga vantarna på den bästa fångsten, och det är tydligen ett himla liv. Självklart ville vi som Nihon otaku:s få se detta, men det var lättare sagt än gjort. Tsukiji ligger i Chuo-distriktet, vilket är på andra sidan Tokyo för oss. Med tunnelbanan kan man komma dit på 30-40 minuter MEN eftersom det inte är någon trafik mellan 00:30-05:00 så funderade vi på alternativet att ta en taxi. Såhär skulle man kunna åkt:

Visa större karta

Vi kollade upp hur mycket det skulle kosta för en bil och blev avskräckta då det verkade som att 10000 yen (780 sek) var rätt rimligt. En annan kille sa 5000-6000 yen… Men vi bestämde oss för att missa auktionen eftersom den kanske inte ens var värd priset. Man kan ju alltid komma tillbaka! Så istället tog vi första metron från Waseda station 05:09, dvs Tozai line, och bytte till Oedo line vid Monzen-Nakacho. Tre stationer senare gick vi av vid Tsukiji-Shijo.

Redan utanför spärrarna slogs vi av fisk-… ska vi säga ”doften”? Inte heller behövde vi oroa oss över vilken utgång vi skulla ta för att komma rätt, det var bara att följa strömmen. Vad annars gör hundratals turister där innan kl. 6 på morgonen? Från tunnelbanan kommer man direkt ut i lasthallarna där alla lastbilar står fulla med is och frigolit.

Rätt snart fick vi se våra första kadaver… Så mycket kött!

Jag skäms nästan att se så glad ut bredvid den här stackars tonfisken… Men den var så ofantligt stor att jag var tvungen att ställa mig bredvid den för att betona storleksförhållandet.

Jag förstår att Greenpeace inte skulle gilla det här, jag är inte överkänslig men blev rätt illa berörd av hur respektlöst många mindre fiskar och skaldjur hålls vid liv för att behålla färskheten.

Det här var nog det hemskaste jag såg… Vet inte om krabbor ”tuggar fradga”, men det var verkligen hjärtskärande att de ligger halvdöda i samma kryddor de förmodligen kommer bli kokta i! *ryser*

Men fiskhandeln på Tsukiji har pågått på samma sätt i många årtionden, kanske århundraden, och det är inget som kommer ändra på att japanerna tycker om fisk. Förutom att den kanske tar slut, men det är inte deras problem än i alla fall.

Alex och Henrike var ordentligt påklädda, jag också, för det var kallt på morgonen!
Henrike ville köpa ett spett med grillad ål, men man kunde bara köpa dem lådvis…

Hur häftigt det än var att se allt detta live – det är ändå härifrån sushi kommer, barn – så kände man sig inte välkommen. Vi inkräktade trots allt på deras arbetsplats, var i vägen, smutsade ner och gjorde deras jobb mer långsamt. Man kan inte annat än förstå dem och det var tydligt att de var irriterade över allt folk som inte hör hemma där. En del vrålar obegripliga svordomar på japanska för att man ska kasta sig ur vägen om man vill behålla samtliga tår. Efter att ha sicksackat mellan stånden och klarat oss undan rabiata fiskare på alldeles för snabba truckar, nådde vi på andra sidan stohejet något som var mystiskt likt en auktion. Och den var fortfarande igång!

Vi blev bortfösta till ingången för alla baka gaijin:s som var där. Tillsammans trängdes vi som sillar *fniss* i den trånga gång de avsett för beskådare.
Mannen i uniform – utan hakband, mind you – bad folk att gå ut efter 10 minuters fotande. Utan blixt, mycket viktigt!

Vi var rätt nöjda över att få ha sett lite av den hetska auktion som Tsukiji är så känd för. Men vi tänkte inte lämna området innan vi fått i oss fortfarande kroppsvarm sashimi på ris! Den är trots allt bäst innan den blir kyld, eller hur? Det fanns gott om utbud av dylika restauranger, i varierande pris, och en del hade långa köer utanför.

Till slut valde vi den här som både hade hyffsat billig (1000-3000 yen) mat. Vi blev inte besvikna! Köttet var så mört att det bara föll i bitar, och då är det ändå rått… Däremot föll mig inte uni (sjöborre) i smaken, det är det som ser ut som en hög svavel.

Mätta, belåtna och trötta begav vi oss hemåt igen!

Annonser

3 thoughts on “Tsukiji fiskmarknad

  1. Vilken marknad! En hel del som var svårsmält av det du upplevde. De har inte riktigt samma syn på djur som vi har. Det är nog mycket man inte vet om här i världen. Dekoren vid tunnelbanan är så vacker. Hur är det gjort? Är det mosaik eller målat? Så rent och fint överallt

  2. Den här väggmålningen var faktiskt målad, men mosaik är vanligt också. Nästan varje station har någon sådan här konst i närheten av spärrarna. Och så är det alltid superrent!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s