Toulouse à la Mal

Min goda väninna Malena har sedan höstterminens start pluggat i Toulouse, Frankrike, och sedan dess har jag lovat att komma och hälsa på. Det dröjde ända till Valborgshelgen innan vi faktiskt kom iväg, men det var efterlängtat!

Trots ett näst-intill årslångt studerande av den främmande arten människodjur som brukar kallas fransmän, så kunde Malena inte förutse den fullkomligt orimliga traditionen att ALLT stannar av Första Maj. Det gällde alltså affärer, restauranger, tunnelbanor och bussar… Så samtliga av stadens invånare fick slåss om de tre taxibilar som fanns (statistik insamlad av utbytesstudenter på I.N.S.A.) eller låna hyrcyklar mot en deposition på €150.


Som tur var anlände vi kvällen innan detta spektakel, och flygbussarna gick enligt tidtabell till Compans Caffarelli varifrån vi tog den förarlösa (coolt!) tunnelbanan till Faculté de Pharmacie där hon bor. Så första dagen tillbringade vi med att gå in till stan, en lagom promenad på ca 50 minuter. Då får man dessutom möjlighet att se på den riktiga franska miljön. Större delen av sträckan var längs en stig bredvid en allé-kantad kanal (Canal du Midi). Jättemysigt!

Till spa:t ovan (Buddha Boat) ledde elledningar med den minst ingenjörsmässiga lösningen på uppsättningsmetod jag sett hittills… Det är ingen som oroar sig för kortsluting eller spontan antändning av buskaget direkt.

Samma härliga bekymmerslösa mentalitet verkar råda när det gäller allt i Frankrike, t.ex. så bryr de sig inte ett dugg om de uppfattas som otrevliga då servicen inte är det viktiga på en restaurang utan man kan få vänta 20 minuter på att få beställa. Utan problem, och de ursäktar sig inte ens när de dyker upp och man nästan tänkt gå därifrån. Malena hade en kul incident i sin studentlägenhet på översta våningen: en regnig dag så började det droppa från taket i hennes garderob. Fastighetsskötaren? Ja, det var ju inte hans problem, men han kunde väl kleta dit lite silikon om hon så hesmskt gärna ville! Det här långsiktiga tänkandet att en mycket större insats kommer bli nödvändig den dag som taket rasar in, det är mindre viktigt. Därför tycker jag den här bilder sammanfattar inställningen som arkitekterna där har…

Avrinning för regnvatten? Nej, men det kräver extra arbete ju! Vi bygger hellre om hela huset när ingen längre kan bo där tack vare alla mögelsporer som virvlar runt i luften. Men vi såg många fina hus i bättre skick, i allmänhet så var byggnaderna vackert utsmyckade med färgglada franska balkonger och/eller fönsterluckor. Vi fick också se Toulouse’s egna triumfbåge (verkar som att alla franska städer måste ha en sån…)

Men kan någon förklara hur den här garageporten är tillräckligt hög för någon annan bil än en Formel 1?

Vi såg parker… (perfekta att äta i)

Demonstrationståg (så klart, det är ju Frankrike!) med världens snabbaste städtåg, som hela tiden var de sista demonstranterna hack i häl…

Kyrkor…

Cathédrale St-Etienne

Basilique St-Sernin Couvent des Jacobins

Gatuunderhållning…

Östeuropeisk klappande ank-dans
Den här charmiga föreställningen framfördes på flera ställen i stan av en man, förmodad östeuropé, som sitter under ett skynke och klappar i otakt till exotisk musik med näbben på en ank-docka. Ingen vet varför, och ingen verkar tycka att det är talangfullt.

Energiskt band
Det här gatubandet bestående av flera franska män bankandes på och brölandes i diverse instrument erbjöd en riktigt imponerande medryckande föreställning i närheten av Metro-stationen Jeanne d’Arc.

Shopping…

Antikmarknad
Det här fina hade vi inte hittat om affärerna inte vorit stängda förs

Place du Capitole
Vanlig marknad, kul men alldelses för stora grejer för att få plats i vår lilla resväska… Snygga tavlor dock (får åka tillbaka någon gång). Jag gillar att de har täckt taken i gångarna med lika snygga tavlor!
Lafayette
Känd varuhuskedja i Frankrike som liknar rätt mycket på ett exklusivt Åhléns. Ser ni den där vattenkanne-väskan som jag bloggat om tidigare? Jag tipsade Dain om den för min födelsedag! ;)

La Droguerie
Vi gick aldrig in här, men det sista man skulle gissa på att de sålde är väl ändå sytråd?

Museum…

Théâtre du Capitole
Fotoutställning med historiska motiv från de fattiga delarna av Toulouse.

Les Abattoirs
Museum för modern konst… Tyvärr var endast övervåningen öppen på grund av renoveringar, men vi fick i alla fall se snopp-utställningen. Tur där!

Mat…

Crêpes-fik
Vi åt en supergod lunch-kombo med varmrätts-crêpe fylld med ost, och efterrätts-crêpe fylld med socker!

Pizza Fermat
Nog för att Frankrike har många bra matematiker, men är att döpa ett pizzahak efter deras namn ett värdigt sätt att minnas hans dåd?
Le Point d’Ogre
Här serverade de äkta fransk husmanskost till vanliga restaurangpriser… Men man måste ju prova Cassoulet när man är i Toulouse, som härstammar från området.

Grönsaksmarknad vid Jeanne d’Arc
Varje söndag kommer invånarna hit för att handla egenodlade (?) grönsaker. Helt ekologiskt (?) och inte ett dugg dyrt (!), till skillnad från vad det skulle kosta på en liknande ”miljömedveten” marknad i Stockholm.

Fisk- och skaldjursmarknad
Lite likt Östermalms Saluhall, men man får inte vara känslig för hudlösa djur och inälvor…

När vi gick bredvid floden Garonne första dagen så var den rejält översvämmad…

Se sedan samma promenadväg längs vattnet dagen efter på kvällen… De hade inte bara hängt tavlor ovanför vattnet, det skulle egentligen gå en väg där under!

Och så avslutningsvis några fina nattbilder på bron Le Pont Neuf, och en annan bro som heter Pont S:t Pierre, som båda går över Garonne!

Annonser

One thought on “Toulouse à la Mal

  1. Salut! Vad kul att läsa om Toulouse ur nån annans synvinkel! Jag kan bara beklaga att ni bara fick träffa snorkiga fransoser (det finns en och en annan snälling också!) och det där med 1:a maj var ju i alla fall en upplevelse… Imorgon kommer de och inspekterar skador jag har åsamkat mitt rum så nu springer jag oroligt runt och gnuggar fläckar. Fuktfläcken i garderoben hoppas jag i alla fall slippa förklara ;) Gros bisous

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s