Nöden är uppfinningens moder

Det sägs att det som föder många idéer är behovet av något, och vi ser denna tendens även i djurlivet. Fler och fler arter rapporteras använda verktyg i naturen för att lura ut byten eller nå annars otillgänglig föda.

Vi människor har varit experter på att lösa problem, överkomma hinder och stilla behov i vardagen. Men någonstans här börjar kreativitetens idékälla översvämma de existerande behoven i dagens samhälle, och vi erbjuds ständigt nya lösningar på redan fulländade sådana.

Ett tecken på utveckling är att man hittat ett sätt att göra något enklare, vilket får bieffekten att vi blir mer bekväma och lata. Exempel på mänsklig lathet är sensor-aktiverade garageportar och lampor, självspolande toaletter, självrengörande kattlådor, baconnaise, kaffekoppar med integrerad kakhylla, träningsverktyg som gör jobbet åt en, och färdigmat.

Finns på SmartScoop
Finns info HÄR
Dunk Mug finns att köpa på gadgets.co.uk

Dunk Mug är förmodligen världens mest överflödiga uppfinning. Däremot denna Cat-Carrier, varför har jag inte sett den i butik?


Om återgår till färdigmat, så har fler och fler negativa sidor av dessa produkter och även light-produkter upptäckts. Statistiska Centralbyrån har gjort undersökningar som visar att ett ökat antal svenskar utvecklar omotiverade allergier, märkliga sjukdomar börjar dyka upp och befolkningsfetman ökar. Detta kan bland annat relateras till högprocesserad mat med tillsatser som skall förlänga hållbarheten på livsmedel, förbättra det kosmetiska, påverka livsmedlens smak, konsistens, färg och utseende i övrigt. Om ni inte tror mig så finns otroligt informativt och skrämmande material på Äkta Vara.

Det är tydligt att industrins största intresse är att tillverka så mycket som möjligt för så lite pengar som möjligt, och helst ska det aldrig ska bli så gammalt att det behöver slängas. För att åstadkomma det används äkta råvaror mer sällan och byts ut av tillsatser som skall ersätta de egenskaper äkta varor har. Inte konstigt att det får konsekvenser för konsumenterna. Men vi är också lata av naturen, vi vill gärna äta det som går snabbt att tillaga, är gott och inte kräver att vi ska behöva träna för att hålla vikten. Det enkla svaret är light-produkter och färdigmat.

Som det nyfikna djuret människan är så kommer vi aldrig att anse oss som färdiga med att utveckla samhället, och nya idéer och uppfinningar kommer att poppa upp så länge vi existerar på jorden. Och det är just det – hur länge existerar vi på jorden, och när kommer vi ha utvecklat oss till förbannelse och slösat så mycket av resurserna att det inte längre går att bo här?


Den subtilt samhällskritiska barnfilmen Wall-E, animerad av Pixar, är skrämmande nog inte så orealistisk. Den utspelar sig under århundradet 2700 och då är jorden täckt av sopor, luften så förorenad att all växtlighet dött ut och mänskligheten tvingats fly till ett kryssningsfartyg i rymden. Där har de bott i nästan 700 år och blivit barnvaktade av robotar. Alla åker runt på svävande fotöljer och barnen behöver aldrig lära sig att gå. Maten får alla i form av ”Varma Koppen” ur automater och ingen behöver någonsin göra något själva. Självklart är alla smällfeta och ingen har någonsin brytt sig om vad som händer i omgivningen och varför de inte bor på jorden.

Nog för att en framtid som denna säkerligen aldrig skulle inträffa, men vi är helt klart på väg att bli för bekväma. Så fort något kräver lite tankeverksamhet, skicklighet eller tid att utföra så kommer en lösning som delvis underlättar eller helt avlägsnar problemet. Som med matlagning, träning, uträkningar, fabriksjobb, hantverk… Listan är lång.

Men som Albert Einstein en gång sa: ”Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka.” Genom att följa lathetens intuition har vi kommit dit vi är idag, med tydliga spår i folkhälsan och vår planets klimat. Vi behöver tänka om och lägga mer fokus på utveckling som verkligen behövs, id est förnyelsebar energi, sophantering och riktig mat. Och det går inte att bara att skjuta upp bollar av skrot i rymden, för förr eller senare kommer det tillbaka även om omloppsbanan är många tusen år. Det skulle vara rätt ironiskt om jordens befolkning nästa gång utplånades på grund av att ett brinnande klot av gamla plastmuggar med kakhylla korsar vår omloppsbana.

Bild från Stein’s View
Annonser

6 thoughts on “Nöden är uppfinningens moder

  1. ”Vi behöver tänka om, och istället för att lägga pengar på kul-att-ha-men-inte-nödvändiga saker så borde vi komma på hur vi ska lösa de problem vi verkligen behöver lösa, id est förnyelsebar energi och sophantering.”Du skriver som om det vore en antingen-eller-grej, men det är det ju faktiskt inte. För varje nisse som uppfinner en plastmugg med inbyggd kakhylla finns det ju också en eller flera som labbar med nya sorters solceller, etc. Finns inget skäl till varför vi inte kan ha bäggedera.

  2. Nej det lät kanske som om det var hårdare än jag tänkte mig… Nu kan ju väldigt många tänkare realisera sina idéer, som inte kunde det förut när allt var dyrare att tillverka. Varenda en kan också få uttrycka sig i en blogg/forum, vilket var svårare när Internet inte fanns och man var tvungen att bli ”publicerad”.

  3. Hejsan. Måste bara fråga en sak. Eran säng som ni gjorde i somras. Hur har ni gjort och hur fick ni upp lamprampen som ni har ?

  4. Hej Emelie!För att svara på din fråga du ställde på min blogg, så består sängen endast av två stycken 80 cm breda resårbottnar från IKEA. Garderobsväggen har vi byggt av en 100 cm bred dubbelgarderob på ena sidan och två 50 cm breda enkelgarderober på andra sidan (så får man in datorn i den ena och slipper se den).Då vi inte tyckte att IKEA hade några bra överskåp som skulle passa hålet på ca 180+ cm, och med samma djup som garderoberna på sidorna (55 cm), så köpte vi en vanlig 50-garderob och lade den ned. Vi borrade fast två längsgående plankor på den långsida som skulle vara mot taket, och ”hängde” garderobsstommen på de andra två som redan står på golvet. Sedan har vi säkrat den mot väggen också, men man kan nog inte lasta så tungt i den.Inuti den liggande garderoben har vi satt fast hyllplan så att de delar av tre ungefär lika stora utrymmen inuti, och sedan sågat upp en vanlig 50-garderobs lucka i samma storlek som utrymmen. Det kan vara svårt att få skarvarna snygga, men vi köpte kantlister för att jämna ut ojämnheterna.Hoppas du förstår min virriga förklaring, annars är det bara att fråga igen så kan jag försöka fota!

  5. Okej :) Tack så hemskt mycket, då förstår jag.. Men visst är det tre lampor ni har på undersidan av överskåpen? Hur har ni fixat till det? :)

  6. Det glömde jag förklara… Det är ett tre-pack spottar som vi köpte på Bauhaus. Vi monterade upp dem på undersidan av den liggande garderoben och ledde in kablarna i den ena av de stående där det fanns eluttag.Sedan köpte vi vanlig vitbetsad väggpanel och satte upp bit för bit på garderobsytan där spottarna satt. Vi var tvungna att köpa en speciell borr som kan göra stora runda hål, men det finns på t.ex. Clas Ohlson. Det är lite trixigt att inte få panel-plankorna att spricka när man borrar, men å andra sidan är de inte så dyra. Kolla så att de har nedsänkta fåror på baksidan så att sladdarna har någonstans att gå annars måste man göra en centimetertjock luftficka för dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s