Mat i luften

Efter mycket kort, men desto trevligare, vistelse i Houston med bröllop så skulle Dain och jag åka hem i lördags. Flygbolaget vi flög med var Air France, och det var om inte annat en intressant upplevelse just för det kulinariska. Vi kom direkt från efterfesten till bröllopet och hade stoppat oss fulla med mat, så vi nekade till middagen som serverades ombord vid 22:30. Men det räckte med frukost-snackset man fick strax innan landning för att jag ska undvika franska flyg i framtiden…


Vanligtvis kanske man får en pizzaslize, riklig smörgås eller något annat intetsägande men ändå ätbart minimål. På Air France fick man en kompakt bricka med massor av saker som skulle kunna vara bra, men inte var det. Huvuddelen av målet bestod av vad som såg ut (och smakade) som ett platt weinerbröd med stekta grönsaker på. Kylskåpskall. På samma tallrik låg några stackars kokta haricot verts, också kalla. Varför denna favorisering av denna tråkiga grönsak? Sa du att den var billig? I rest my case… Men ge det inte till mig!

Till detta fanns en liten sallad som var smaksatt med något väldigt kryddigt, vilket gjorde att man kom av sig lite. Plus det onaturligt hårda kokta ägget nedtryckt i samma skål – ägget som skulle kunna kläckts av en sten och förde tankarna till något som varit konserverat länge. Jag hade inte blivit speciellt imponerad hittills.

Till efterrätt erbjöds en liten ruta kladdkaka, och jag fick på nytt upp förhoppningar om att få äta något som smakade bra på hela brickan. Vid första tuggan trodde jag faktiskt att de lyckats framställa ett ätbart bakverk, men sen kom jag på vad chokladen smakade som… Inte nog med att smaken var lik, utan även konsistensen var förvillande lik Play-Doh.

Jag tappade genast aptiten. Men! Det positiva är att jag kommer ihåg hur jäkla kul det var att leka med leran när jag var liten, och jag hittade ett recept på hemmagjord Play-Doh (trolldeg) på det så kallade Internätet. Den är dock inte lika ätbar som Air France’s kladdkaka.

3 delar vetemjöl
1 del salt
1-1½ del vatten
>1 msk matolja per
1 dl salt
(karamellfärg)Blanda mjöl och salt i en skål, blanda och knåda ner
litet vatten i taget tills du fått en smidig deg.

Trolldeg går också bra att måla. Innan målning
behöver figurerna torka över natten, eller i ugnen i
100 grader i ca ½-1 timme.

Tips
Trolldeg torkar ganska snabbt, men håller ca ett dygn i
plastpåse i kylen. Medan man arbetar med degen är
det bra att ha en skål med vatten bredvid och fukta degen
emellanåt så att den inte spricker.
Lösa delar på figurerna, som armar, ben med mera,
limmar man fast med vatten. Om det finns plats så
förstärk med tandpetare eller tändstickor.

Innan figurerna torkas så jämna till eventuella sprickor med lite vatten.


Vi hade en liknande oangenäm upplevelse när vi tvingades ta första bästa flyg hem i julas, vilket råkade vara Air India.

Jag gillar vanligtvis indisk mat, väldigt mycket faktiskt. Men flygmaten har en tendens att representera bottenskrapet av vad kulturen har att erbjuda. Och det var inte ens starkt?! Mycket, mycket besvikande. Som om maten inte vore illa nog så var flyget fullt av odrägliga snoriga barn runtspringandes i färgglada lakan, och jag hade huvudvärk. *örk*

Det finns så otroligt mycket äcklig mat som finns till enbart för att det på vissa ställen är svårt att erbjuda färsk mat. Som på flygplan till exempel. Men den här hamburgaren kan fasen inte vara ätbar…

Och hamburgaren på bilden kan omöjligt ha kommit från den där burken! Se videon nedan.

Eller måhända stekt bacon på burk?


Kan tänka mig slimey-faktorn på de remsorna. *ryser* Mer collage över smakprovningen på Canned-bacon.com. Jag håller mig hellre med liv med godis, tack så mycket.

Annonser

3 thoughts on “Mat i luften

  1. Oj vilken otur ni hade!Vanligtvis har Air France den bästa maten i luften faktiskt! (Ja, förutom en gång jag flög och kycklingen var slut, det enda som fanns var en äcklig, oätlig risotto.)Men annars brukar de ha förhållandevis bra mat. Det kan vara så att den mat ni fick var tillverkad av nån amerikansk ”mat”-leverantör. Det är ganska vanligt att de lastar på lokala maträtter vid starten.Däremot menar jag inte att airfrance är guds gåva till människorna, men en gång uppgraderade de mig till business class :P

  2. Jag vet nu vad det var som smakade Play-Doh: vanillinsocker! Det konstgjorda smakämnet för vanilj är tydligen snarlikt det doftämne de använt i modelleran…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s