Så långt ifrån RELIGIÖST frälst man kan komma

För knappt två veckor sedan gick jag upp för gradering till 10:e kyu, det vill säga det första som ens är värt att notera i den lilla graderingsboken. Vitt bälte som alla börjar med betyder inte ett skvatt… Värt att notera är att jag hade 7:e kyu inom Goju-kai, vilket motsvarar fyra lyckade graderingar. Då jag befann mig i Helsingfors den dagen vuxengraderingen hölls, så fick jag svälja min stolthet och gradera med barngruppen. Det var en ojämn rad med spralliga lintottari åldrar från 6 år till strax under 15. Och så jag, som för ovanlighetens skull kände mig lång och gänglig. Klubbens chefinstruktör, Shihan Fitkin, höll i graderingen och det var första gången jag såg honom ordentligt. I nybörjargruppen har vi haft lite spridda frivilliga tränare från den vanliga gruppen, men aldrig Shihan, så jag måste erkänna att jag var rätt nervös (läs: ”paralyserad av skräck”). Med all rätt också: det var tur att jag var i barngruppen så att han inte kunde skälla på mig lika mycket som jag förtjänade (då skulle vi inte ha några barn kvar). När något av barnen virrade runt på fel ställe så lyfte han dem bara i bältet och ställde dem i ledet där de skulle vara. *fniss* Trots alla svidande rättningar så klarade jag min första gradering inom Kyokushin, vilket gav mig ett härligt orange bälte! Så här ser bältesrangordningen ut i Kyokushin:

Orange, 10-9 kyu
Blå, 8-7 kyu
Gul, 6-5 kyu
Grön, 4-3 kyu
Brun, 2-1 kyu
Svart


På färgerna mellan vit och svart finns två grader vardera, vilket markeras med lite vit eltejp lindat runt bältets båda ändar ca 5-10 cm in på bältet. Fint ska det vara! De svarta graderna delas upp enligt:
”Sempai”
1:a dan (shodan)
2:a dan (nidan)”Sensei”
3:e dan (sandan)
4:e dan (yondan)
”Shihan”
5:e dan (godan)
6:e dan (rokudan)

7:e dan (nanadan)

8:e dan (hachidan)

9:e dan (kyudan)

”Shihan/Kancho”
10:e dan (judan)

Det finns i princip ingen som har 10:e dan i världen, vad jag vet. Har man det så har man bildat en egen karate-sort, så speciell är man. Grundaren för Kyokushin heter Masutatsu Oyama.


För er som alltid undrat hur ett karatebälte knyts, så har jag en illustrativ instruktion här:


Eller den här animerade från Stockholms Judoklubb:


Klart!

Oerhört viktigt att det görs rätt, annars får man bassning… Tro mig.

Nu tänkte jag komma till varför jag blivit frälst… Karate-frälst alltså. Jag blev övertalad att gå på klubbens sommarläger, som hölls i helgen 13-15 juni i våra vanliga lokaler på Södermannagatan

5 nb. Och det var så jäkla roligt! Det var 4.5 h träning på fredagen (med lite pauser emellan), 3 h på lördagen och 2 h på söndagen – sjukt jobbigt men ack så kul! Det var kanske 60-70 pers där (med min grova överskattning räknat) och då var det folk från både Uppsala och Göteborg som hälsade på. Vi tränade i två omgångar, sorterade efter grader, så jag fick träna med andra orangebälten. Trots det så är jag blå över hela kroppen… För inte behövde man väl benskydd, så det måste de väl inte meddela nykomlingarna heller? Tränarna var helt oförstående till varför jag tyckte jag skulle sparka lite lösare. Nej, kötta på för fan. Det här är de skydden de flesta (i vissa fall bara tjejer) bar, samtliga finns att köpa på Budo&Fitness Stores.

FIGHTER Sporttopp med tillhörande bröstskydd (LÄNK1 resp. LÄNK2)

FIGHTER Säckhandske Master (LÄNK)

BUDO NORD Benskydd (LÄNK)

CASALL Tandskydd (LÄNK)

BAC Mittsar (LÄNK)

Med tanke på alla skador som drabbade några under kumiten sista dagen (bruten näsa, blödande bröst, stukad handled, massiva blåmärken etc.) så borde vissa även haft denna…

BUDO NORD Body Shield (LÄNK)

Lite övrigt så ser Kyokushin-gin och en av de broderade väskorna ut så här:

BUDO NORD Honbu Kyokushin Gi (LÄNK)

BUDO NORD Träningsväska (LÄNK)

För vapenglada finns så klart lite smått och gott! Om inte annat kul att ha för att de är så snygga. Me want.

BUDO NORD Handsmitt svärd (LÄNK)

BUDO NORD Sai (LÄNK)

Ett ord som används mycket inom karate, förutom räkneorden 1-10, är multitermen osu (uttalas ungefär som ”öss”). Den används som ”ok, jag förstår”, ”tack”, ”ja”, ”hej” och vid bugning, men även då tränaren ska tilltalas. Speciellt de högre graderade brukar bli förolämpade om man inte tilltalar dem enligt Osu Shihan, Osu Sensei, Osu Sempai osv. istället för bara gradbeteckning, innan man ställer sin fråga. Mycket, mycket viktigt att komma ihåg. Långt senare efter min vistelse i Japan under lumpen, så förstod jag varför japaner på stan gick och väste till varandra: -ssssss. De hälsade på folk på stan, bugade sig lite och sa Osu! (Fast mycket snabbare, så o:et försvann.)

Efter lägret blev jag så van vid att svänga mig med termen att jag höll på att försäga mig ett flertal gånger under söndagen då jag skulle prata med kassören på en restaurang och biljettkassan vid tunnelbanan… Jag har verkligen blivit inspirerad på nytt, i synnerhet efter söndagens svartbältes-gradering. Jag längtar efter att nästa termin börjar i höst!

Annonser

2 thoughts on “Så långt ifrån RELIGIÖST frälst man kan komma

  1. Vad tråkigt… Det verkar inte finnas någon som är bättre! Men i steg 5 tar man vänstra bandet på utsidan (höger) om det högra och ut på höger sida, medan det högra bandet skall gå ut på vänster sida. Det förvirrade säkert mer än hjälpte, men jag kan inte förklara bättre :S

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s